Familie van een verslaafde? Je staat er niet alleen voor
Ontdek ons familieprogramma
Verslaving is een familieziekte. Het is erfelijk en raakt bovendien niet alleen de persoon die gebruikt, gamet of vasthangt in een toxisch patroon. Verslaving snijdt dwars door gezinnen, relaties en vriendschappen. Partners lopen op eieren, kinderen voelen spanning zonder woorden, ouders raken uitgeput van de zorgen.
Bij Action on Addiction weten we dat een verslaving niet alleen de verslaafde, maar ook zijn of haar omgeving in haar greep houdt. Daarom betrekken we hen in het herstelproces. Ontdek wat ons familieprogramma inhoudt, hoe je je naaste helpt en hoe je jezelf beschermt.
De impact voor verslaving op gezin, familie en vrienden
Wie leeft met iemand die verslaafd is, leert overleven. Je vecht, preekt, vergeeft, hoopt en raakt telkens weer teleurgesteld. Je doet alles om de schade te beperken: je verzint excuses, poetst achter de schermen alles op, probeert de ander te overtuigen om te stoppen. Ondertussen ga je zelf kapot.
Verslaving brengt niet alleen verdriet met zich mee, maar ook schuldgevoelens, schaamte, wanhoop en isolement. Vaak blijft de omgeving in de kou staan, zonder duidelijke uitleg over wat er nu écht aan de hand is. Dat vermijdt Action on Addiction met een specifiek familieprogramma.
Ons programma voor familie van verslaafden
Bij Action on Addiction ben je als partner, ouder of naaste meer dan welkom, ook als de persoon met de verslaving (nog) geen hulp zoekt. Jij verdient erkenning, steun en informatie. In ons familieprogramma krijg je dat allemaal.
We starten met een vertrouwelijk gesprek waarin jij je verhaal doet. We helpen je begrijpen wat er speelt en hoe jij daarmee omgaat, zonder jezelf op te offeren. Daarna bekijken we samen hoe we jou best ondersteunen. Starten we een behandeling op voor je dierbare? Dan betrekken we je actief vanaf het begin van de opname.
Familiesessies die verbinden
Na de behandeling (bijvoorbeeld een opname in onze Zuid-Afrikaanse afkickkliniek) organiseren we educatieve en therapeutische familiesessies. Daarin bespreken we hoe verslaving werkt, welk effect het heeft op familie en vrienden rondom de verslaafde, en welke patronen zij (onbewust) mee in stand houden. Niet om te beschuldigen, wel om inzicht te creëren. En vooral: om los te komen uit de chaos en erkenning te krijgen.
Verder leren we je meer over de specifieke verslaving en het ziektemodel. Je ontdekt de onderliggende psychologische problemen die verslaving in stand houden en het belang van therapie en de bijhorende verandering voor de hele omgeving. We staan stil bij thema’s zoals schuld en schaamte, angst en controle, boosheid en verdriet, en hechting en grenzen. Zo ontstaat er ruimte voor herstel bij alle betrokkenen.
Afkicken doe je samen
Middelenmisbruik en verslavingen creëren chaos en crisissen in een relatie en een familie. Ze laten diepe emotionele en mentale littekens na. Families en gezinnen raken volledig ontwricht. Vaak blijf je als partner of familielid in de kou staan. Je krijgt geen of onvoldoende informatie over wat verslaving inhoudt en hoe je helpt met het herstel.
Bovendien hanteert de omgeving ‘survival’-technieken om de verslaving ‘onder controle te houden’ of te stoppen. Het gezin leeft in angst en constante alertheid en kan of durft er met weinig mensen over te praten. Daarom is ons familieprogramma een ontmoetingsplaats voor (h)erkenning en het delen van emoties, ervaringen en begrip.
Want net zoals verslaving gezinnen, families en vriendenkringen beschadigt, gebeurt ook herstel op een groter niveau dan alleen de verslaafde. Wanneer iedereen zijn eigen aandeel leert herkennen en aanpakken, word je beloond met blijvende verandering. Partners leren opnieuw grenzen stellen zonder schuld. Ouders ontdekken hoe ze loslaten zonder op te geven. Kinderen krijgen erkenning voor wat ze voelen. En de persoon met de verslaving voelt zich ondersteund.
Samen sterk, samen vooruit
Ons familieprogramma is geen therapie vanop afstand. Het is een intens, helend traject waarin we jou als partner of familielid horen en zien. Een plek waar je emoties, verhalen en ervaringen deelt. Waar je niet langer alleen moet strijden in stilte.
Wil jij weten hoe je er écht kunt zijn voor iemand die worstelt met verslaving, zonder jezelf te verliezen? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Samen bouwen we aan herstel voor iedereen.