Verslavingen

Wat is een verslaving?

Een verslaving is een chronische hersenziekte die zich kenmerkt door geestelijke en/of lichamelijke afhankelijkheid van een verslavend middel. Het is een progressieve ziekte die naarmate de verslaving voortduurt steeds meer lichamelijke en geestelijke gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Iemand die last heeft van een verslavings- en/of doseringsprobleem heeft dringend hulp nodig; hoe sneller de behandeling plaatsvindt, hoe groter de kans op succes. Wanneer er niet tijdig een behandeling plaatsvindt kan verslaving lijden tot de dood.

Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat verslaving erfelijk is. Vergis je echter niet, ook als verslaving niet voorkomt in de familie is het goed mogelijk dat je verslaafd wordt, omdat ook omgevingsinvloeden een sterke rol hebben in de vatbaarheid voor verslaving; iedereen kan daarom verslaafd geraken! Ook als er maar één familielid verslaafd is treffen de negatieve gevolgen van de verslaving doorgaans de gehele familie. Daarom wordt verslaving ook wel een familieziekte genoemd.

Welke verslavingen zijn er?

Er zijn grofweg twee verslavingen te onderscheiden; de middelenverslaving en de gedragsverslaving.

Een middelenverslaving is een verslaving die in stand gehouden wordt door het gebruik van een middel die op zichzelf verslavend is doordat het een directe werking in het brein heeft. Dit noemt men een psychoactief middel. Onder middelenverslaving verstaan we onder andere een alcohol-, coke,- opium-, en cannabisverslaving.

Een gedragsverslaving is een verslaving aan een handeling die voor een persoon van belang is om zich goed te voelen of een kick te krijgen. Veel voorkomende gedragsverslavingen zijn een werk-, game-, seks-, en gokverslaving.

Wat doet een verslaving met je?

Overmatig gebruik van verdovende middelen tast de hersenstructuur aan, waardoor denken en gedrag verstoord worden. Dit resulteert in typische gedragingen die inherent zijn aan het gedrag van een verslaafde, zoals dwangmatig, mateloos en impulsief gedrag. Maar ook het ontkennen van de verslaving, liegen, bedriegen en manipuleren is kenmerkend voor het gedrag van een verslaafde. Hoe langer de verslaving duurt, hoe meer de verslaafde zichzelf gaat isoleren van de buitenwereld, dit resulteert erin dat de nadelige gevolgen van de verslaving niet enkel de familie van de verslaafde treffen, maar ook zijn of haar liefdesrelaties, sociale relaties en zakelijke activiteiten. Daarnaast gaat – afhankelijk van welke verslaving sprake is – de lichamelijke en geestelijke gezondheid drastisch achteruit wanneer men verslaafd is.

Mensen gebruiken alcohol vaak als een middel om te ontspannen, als beloning of om weg te vluchten van de realiteit. Alcoholverslaving ontstaat geleidelijk. Het begint steeds met kleine hoeveelheden en groeit stelselmatig naar meer frequenter gebruik tot zelfs niet meer kunnen functioneren zonder gedronken te hebben. 

Alcohol wordt dan ook terecht een harddrug genoemd. Het vormt zowel een groot geestelijk als een lichamelijk probleem. Alcohol is ook sociaal aanvaard, wat het nog moeilijker maakt voor de verslaafde om hiervan af te kicken. Ontkenning is eveneens een groot onderdeel bij verslaving.

Verder lezen

Mensen begrijpen het niet hoe je verslaafd kan geraken aan drugs.

Vaak wordt dit probleem nog bekeken als iets dat zich vooral in de lagere bevolkingsklasse afspeelt. Echter uit ervaring weten wij dat reeds sinds lange tijd bepaalde drugs in het bedrijfsleven zijn binnengestroomd. De drang naar prestatie is zeer groot in onze huidige samenleving: de verleiding naar cocaïne is zeer groot om steeds optimaal te kunnen presteren, met alle gevolgen van dien.

Verder lezen

Pijnstillers, antidepressiva, kalmeringsmiddelen en andere medicijnen worden regelmatig door onze huisartsen voorgeschreven. Sommige van deze medicijnen zijn ook zonder recept bij een apotheek verkrijgbaar. 

Het werelwijde gebruik en misbruik van medicijnen is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit is ook bij ons het geval. Medicijnen kunnen zeer verslavend zijn. Het gevaar schuilt de voorgeschreven dosering van deze medicijnen te overschrijden. Een combinatie met alcohol en/of drugs hebben vaak dezelfde effecten op het lichaam en kunnen daardoor tot misbruik en afhankelijkheid leiden.
Sommige werkzame stoffen in medicijnen breekt ons lichaam af, waardoor bij dagelijks slikken een ophoping kan ontstaan met vervelende bijverschijnselen tot gevolg, zoals hoofdpijn of een gevoel van somberheid.

Verder lezen

Sinds mensenheugenis wordt er op de meest uiteenlopende zaken en sporten gewed. Voetbal, paardenraces, wielrennen, casino spelen, ijshockey, darts en we kunnen maar blijven doorgaan.
Bij verschillende online aanbieders krijg je nu zelfs gratis welkomstbonussen, als je een account aanmaakt wordt er een bepaald bedrag op het account gestort.

Verder lezen

Kijk vandaag de dag even om je heen en je ziet het vaak. Vele mensen zijn met hun smartphone of tablet actief. Stel jezelf even een eerlijke vraag: kan jij nog zonder WI-FI

Het internet wordt ook gebruikt om een bepaalde erkenning te krijgen, een status mee te delen, een soort van prestige mee te delen aan uw online vriendenkring. Denk maar aan FacebookInstagram en Snapchat bijvoorbeeld.
Personen die hier extra gevoeilig voor zijn lopen een groter risico om verslaafd te geraken aan het internet.

Verder lezen

Seksverslaving kan het best omschreven worden als het vertonen van verschillende seks patronen of gedragingen die steeds een negatieve en obsessieve invloed hebben op een persoon, relaties en familie.

Je voelt je machteloos over jouw seksueel gedrag. Uw seksuele keuzes zorgen ervoor dat u geen controle meer heeft over uw leven. Je voelt schaamte na uw seksuele daden met steeds een vervelend gevoel als gevolg. Je belooft jezelf steeds te veranderen maar je slaagt er nooit in.
Je geraakt overbezorgd inzake jouw seksbehoeften.

Verder lezen

Wanneer je codependent bent, zet je jouw eigen behoeften en emoties aan de kant, om zo aan de verwachtingen, behoeften en verlangens van anderen te voldoen. Vaak wordt dit ten onrechte gezien als liefdevol gedrag maar je doet dit om daaruit (schijn) veiligheid te halen. Dat doe je in de hoop iets terug te krijgen wat jij nodig hebt of omdat je nooit anders hebt gekend dan je te richten op de ander. Jouw eigenwaarde hangt dan af van jouw omgeving.

Verder lezen 

Wanneer je relatieverslaafd bent, zit je vast in een ongezonde of ongelijkwaardige liefdesrelatie waarvan de partner zich emotioneel niet kan binden. Gezonde of vrije mannen en vrouwen vind je saai. Je wordt aangetrokken tot partners die op dezelfde (destructieve) manier beschadigd zijn als jij. Dit ervaar je als veilig omdat je het kent maar het is natuurlijk schijnveiligheid. Het kan zelfs zo ver gaan dat je je niet kan losmaken van een partner die je respectloos of zelfs gewelddadig behandeld.

Verder lezen

Quote verslaving
Quote recovery