Alcoholverslaving overwinnen - hulp bij alcoholisme

Bijna 8 op 10 Belgen drinkt alcohol. Het is sociaal aanvaard als ontspanningsmiddel, of om jezelf te belonen met alcohol. Maar voor sommigen wordt drank een dagelijkse noodzaak. Meer dan 10% van de Europeanen kampt zelfs met een alcoholverslaving.

Alcoholisme is een ernstig probleem met zowel fysieke als mentale gevolgen. Worstel je zelf met alcoholmisbruik? Of ken je iemand die alcoholverslaafd is? Ontdek mogelijke symptomen en onze behandelingen. Of contacteer ons rechtstreeks. Verslavingscoach Koen van Action on Addiction helpt je om de controle terug te krijgen.

pexels-photo-4101143

Wat is een alcoholverslaving?

Alcohol beïnvloedt de hersenen door het dopaminesysteem te activeren. Het veroorzaakt zo een gevoel van ontspanning en geluk. Bij regelmatig gebruik past het lichaam zich hierop aan. Zo heb je steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Een alcoholverslaving of alcoholisme ontwikkelt zich dan ook geleidelijk. Het begint met af en toe een glas, maar kan uitgroeien tot een dagelijkse drang. Wanneer iemand niet meer functioneert zonder alcohol, spreken we van alcoholisme.

Een alcoholverslaving is een chronische ziekte waarbij je controle over je drinkgedrag volledig verliest. Het heeft niet alleen impact op je gezondheid, maar ook je relaties, werk en mentale welzijn. Je bent fysiek en psychisch afhankelijk van drank. Dat maakt stoppen zonder de juiste ondersteuning vaak erg moeilijk.

Problematisch drinken vs. alcoholverslaving

Niet iedereen die veel drinkt, is meteen verslaafd. Er is een verschil tussen problematisch drinken, alcoholmisbruik en alcoholverslaving. We omschrijven ze als verschillende stadia in een negatieve spiraal.

  • Problematisch drinken: je drinkt regelmatig, maar behoudt nog enige controle.
  • Alcoholmisbruik: je drinkgedrag heeft steeds negatieve gevolgen, zoals schuldgevoelens of black-outs
  • Alcoholverslaving: je bent de controle over je drinkgedrag volledig kwijt en stoppen lukt niet.
Alcoholmisbruik is een rode vlag die mogelijk uitgroeit tot een verslaving. Schakel tijdig hulp in en voorkom erger.
Partner kliniek Zuid-Afrika

De symptomen van een alcoholverslaving

Twijfel je of je een probleem hebt met alcohol? We spreken over een alcoholverslaving bij meer dan 20 glazen per week voor mannen en meer dan 14 glazen bij vrouwen. Ook deze tekenen wijzen op een alcoholprobleem:

  • Je hebt geen controle meer over hoeveel je drinkt.
  • Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te voelen.
  • Je blijft drinken, ondanks negatieve gevolgen op je werk, relaties of gezondheid.
  • Je probeert te stoppen, maar hervalt steeds.
  • Je ervaart ontwenningsverschijnselen als je niet drinkt, zoals zweten, trillen of angst.
  • Je drinkt regelmatig ’s ochtends of alleen.
Herken je jezelf of iemand uit je omgeving in deze symptomen? Aarzel niet om hulp in te roepen. Maak een afspraak bij je huisarts, bel de Druglijn of maak een afspraak bij Action on Addiction, de afkickkliniek met ervaring.

De gevolgen voor alcoholiekers van langdurig alcoholmisbruik

Langdurig alcoholmisbruik heeft ernstige gevolgen voor lichaam en geest. Dit zijn enkele van de risico’s voor alcoholiekers op lange termijn:

  • Leverziekten zoals cirrose en hepatitis.
  • Verhoogd risico op kanker (lever, darm, pancreas).
  • Hartaandoeningen en verhoogde kans op een hartaanval.
  • Hersenschade, wat leidt tot geheugenproblemen en cognitieve achteruitgang.
  • Depressies en angststoornissen.
  • Black-outs en geheugenverlies.
  • Stemmingswisselingen en toename van agressie.
Plots stoppen met drinken brengt dan ook gezondheidsrisico’s met zich mee. Denk aan ontwenningsverschijnselen of zelfs delirium tremens, met onder meer stuipen en hallucinaties, die medische hulp vereisen. Doe daarom beroep op professionele begeleiding door Action on Addiction.

Afkicken van alcoholverslaving bij Action on Addiction

Verslaving is een complexe ziekte. Er is meer nodig dan alleen goede bedoelingen om volledig af te kicken. Daarom biedt Action on Addiction op maat gemaakte behandelingen voor verschillende verslavingen, aangepast aan jouw situatie. Zo pakken we jouw alcoholisme aan:

  1. Intakegesprek: we starten met een persoonlijk gesprek om jouw situatie te begrijpen. Samen met verslavingscoach Koen bepaal je welke behandeling het beste bij je past.
  2. Therapie & begeleiding: tijdens individuele praatsessies leer je de oorzaak van je alcoholmisbruik te begrijpen, nieuwe copingmechanismen te ontwikkelen en terugval te voorkomen door je zelfcontrole te verbeteren.
  3. Klinische opname (optioneel): voor ernstige gevallen bieden we een intensieve behandeling in onze Zuid-Afrikaanse afkickkliniek. Hier krijg je 24/7 begeleiding in een rustige omgeving, ver weg van afleidingen.
  4. Nazorg & terugvalpreventie: na de behandeling blijven we je ondersteunen met nazorgsessies. Een verslaving overwinnen is een langdurig proces, dat niet stopt na de therapie en opname.


De duur van de behandeling hangt onder meer af van jouw wil om er aan te werken en de ernst van je verslaving. Bovendien richten we ons op blijvende gedragsverandering, niet op tijdelijk stoppen. Hou daarom rekening met enkele maanden, gevolgd door de nodige nazorg, om volledig af te geraken van jouw alcoholmisbruik.

Action on Addiction staat klaar voor jou

Kamp je zelf met alcoholmisbruik? Of ken je iemand die worstelt met een alcoholverslaving? Action on Addiction biedt de hulp die je nodig hebt.

  • Discreet en vertrouwelijk
  • Verslavingscoaches en ervaringsdeskundigen
  • Therapie, klinische opname én nazorgtraject

Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een nuchter leven. Aarzel niet, jouw toekomst begint hier.