Gameverslaving

Heeft u een internetverslaving?

Kijk vandaag de dag even om je heen en je ziet het vaak. Vele mensen zijn met hun smartphone of tablet actief. Stel jezelf even een eerlijke vraag: kan jij nog zonder WI-FI

Het internet wordt ook gebruikt om een bepaalde erkenning te krijgen, een status mee te delen, een soort van prestige mee te delen aan uw online vriendenkring. Denk maar aan FacebookInstagram en Snapchat bijvoorbeeld.
Personen die hier extra gevoeilig voor zijn lopen een groter risico om verslaafd te geraken aan het internet.

Heeft u een gameverslaving?

Video games zijn meestal ontwikkeld voor één enkele speler met een duidelijk doel en missie. De verslaving bij deze games gaat meestal gepaard met een grote drang om de missie zo snel mogelijk af te werken, of een zo hoog mogelijke score te behalen. Er ontstaat een gevaarlijke obsessie.
Een ander type van gameverslaving zijn de online multiplayer games. Je kan het nu online opnemen tegen elkaar met het gevaar dat je eindeloos blijft verder gamen. Er zijn ook chatrooms aanwezig bij deze online games. Gamers bouwen zo een vertrouwensband met elkaar en zo kunnen ze samen ontsnappen aan de realiteit en leven ze in hun eigen fantasiewereld.

Gevolgen van een gameverslaving

Zoals elke andere verslaving heeft een gameverslaving ook verschillende negatieve gevolgen.
Vaak betreft dit de korte termijn, maar indien er geen aandacht geschonken wordt kunnen er ook problemen op de lange termijn opdagen.
Fanatieke gamers laten het na om de nodige nachtrust te nemen, zelfs de nodige maaltijden worden achterwege gelaten en dit met slaapstoornissen en gezondheidsproblemen tot gevolg. 

Een ander kenmerk is dat spelers vaak lange tijd geisoleerd zijn tijdens hun games en missen hierdoor vaak de nodige sociale contacten, familie evenementen etc. Als dit gedrag zich verderzet voor langere tijd raakt de gamer volledig afgesloten.

Voordelen behandeling gameverslaving

  • Actiever en energieker gaan leven
  • Zin en interesse in meer sociale contacten
  • Betere prestaties op het werk of de studies