Liefdesverslaving
Wanneer je relatieverslaafd bent, zit je vast in een ongezonde of ongelijkwaardige liefdesrelatie waarvan de partner zich emotioneel niet kan binden. Gezonde of vrije mannen en vrouwen vind je saai. Je wordt aangetrokken tot partners die op dezelfde (destructieve) manier beschadigd zijn als jij. Dit ervaar je als veilig omdat je het kent maar het is natuurlijk schijnveiligheid. Het kan zelfs zo ver gaan dat je je niet kan losmaken van een partner die je respectloos of zelfs gewelddadig behandeld.
Je hebt een diepgewortelde angst voor afwijzing en verlating waardoor je niet kunt loskomen van de relatie. Een ander reden waarom je niet kunt loskomen van je partner, is omdat je wilt blijven geloven in de romantische illusie. Je hebt een onverzadigde behoefte aan liefde, aandacht, bevestiging, erkenning, waardering en liefde. Hierdoor ben je gemakkelijk slachtoffer voor partners die je maar een beetje aandacht en liefde geven.
Zowel mensen in een relatie hebben als mensen die single zijn kunnen relatieverslaafd zijn.
Obsessie
Het woord relatieverslaving zegt het al, je bent verslaafd aan de ander. Je liefdesrelatie is een obsessie en je kunt voor je gevoel niet meer zonder die ander leven. Als je dat toch probeert, heb je letterlijk last van ontwenningsverschijnselen en cravings. Je gaat steeds terug naar die ander, ook al weet je dat die relatie uiteindelijk weer pijn en verdriet oplevert.
Shot liefde
Het ene moment als je een shotje liefde krijgt, kun je je euforisch voelen, en het moment daarop kun je overmand worden door eenzaamheid, paniek en een gevoel niet geliefd of onbelangrijk te zijn. Je gaat dan op zoek naar een nieuw shotje liefde om aan dit gevoel te ontsnappen. Je hebt telkens meer liefdesshots nodig want daar ben je ondertussen aan verslaafd. Dit proces kun je vergelijken met de kick van het nemen van drugs en de kater achteraf.
Cross addiction
Sommige mensen met een liefdesverslaving ontwikkelen ook een sociale media verslaving. Wat ook veel voorkomt, is dat liefdesverslaafden hier bovenop verslaafd geraken aan middelen om de pijn van de eenzaamheid en afwijzing niet te hoeven voelen.